La "laïcitat" de la Missa de les Santes

Ahir, com pràcticament cada any, vam anar a Mataró a la Missa de les Santes i a la posterior Dormida dels Gegants. És una bona ocasió per retrobar amics, i per disfrutar d’una festa amb tots els ingredients per a ser disfrutable.

Per als qui no sàpiguen de què va, diré que la Missa de les Santes és una missa que dura unes tres hores, perquè les parts cantades, escrites cap a mitjan segle XIX, tenen una llargària totalment inusitada. I la gràcia és que els cantaries no són cap cor professional ni estable, sinó una colla de gent que s’ajunta cada any per assajar-les un parell de cops per setmana des de Setmana Santa. Jo me’n vaig enamorar el primer cop que hi vaig assistir, el 1981, en el meu primer any de vicari de Santa Maria de Mataró, i des de llavors molt pocs cops hi he faltat.

Doncs bé. A més de la gràcia de ser un cor popular el qui canta, hi ha una altra gràcia suplementària molt important: que aquest cor no és un cor de “gent de missa”, sinó un cor ciutadà, de tots els colors. Molts són més o menys creients, però d’altres no: són gent que valora aquest acte tan específicament mataroní, i li agrada participar-hi i col·laborar-hi, i s’ho passa bé fent-ho. I amb els assistents passa el mateix: la majoria són més o menys creients, però també hi va gent que no ho és, començant per bona part de les autoritats ciutadanes i altres autoritats convidades, que són allà perquè aquell acte, a més de ser un acte propi dels creients (és una missa!), és també un acte d’afirmació mataronina. Darrerament, a més, també hi acostuma a assistir algun representant de la comunitat musulmana...

Doncs bé. A mi em fa feliç aquesta missa, perquè és una mostra clara que un correcte plantejament de la laïcitat no té per què significar fer desaparèixer de la vida pública oficial tot vestigi cultural d’origen cristià, sinó tot al contrari: ha de significar que els no creients no tinguin por d’assumir com a propi aquest passat, i no el deixin només per als creients. Perquè la cultura que hem acumulat al llarg dels segles és de tots. Per això, no tindria sentit que els creients se la volguessin apropiar en exclusiva, ni en tindria tampoc que els no creients la volguessin marginar de l’espai col·lectiu.

Jo crec que això a Mataró ho han entès molt bé i ho fan molt bé. L’únic que m’hi falta és que des de l’Església això sigui reconegut explícitament. Implícitament evidentment que es reconeix, ni que sigui només pel fet que el rector de la parròquia surt a la porta a rebre les autoritats. Però falta el reconeixement explícit. Falta, per exemple, que en la benvinguda inicial es digui que aquell acte és, efectivament, un acte dels creients, però que alhora hi rebem amb tot el goig tots els altres ciutadans i ciutadanes que volen compartir aquest acte que és, també, de tota la ciutat. O falta també, per exemple, que a l’homilia es doni igualment aquesta benvinguda a tots, i, a més de parlar als creients, es parli també del goig compartit amb tanta gent que, encara que no comparteix la fe en Jesucrist, comparteix molts valors cívics i socials. Estaria bé mirar d’arreglar-ho, això... (Josep Lligadas)

Comentaris

Anònim ha dit…
您還在為~~~~~
網路行銷 網路排名
網頁優化 網站排名
排名行銷 搜尋行銷
自然排列 網站優化
seo 關鍵字 seo排名
而煩惱與困擾嗎!!!
您仍然選擇關鍵字廣告被有心人惡意點擊呢!!!
只要成為首頁科技網路排名即可免費喔~~
1.免費虛擬主機
2.免費修改網頁
3.免費架設部落格
4.免費論壇登錄
5.免費網站登錄
6.知識+回答
任選六組關鍵字”首頁”價格最多只要6000/
同業做到的,也許是你所想要!
我們做到的服務與價格,卻是同業所無法想像的!
Anònim ha dit…
Comentaris, tots, molt interessants!
Anònim ha dit…
心安居家看護
心安居家看護中心提供:看護居家看護照顧醫院看護照顧,是合法登記專業看護中心,為政府立案,希望給客戶滿意照顧病患,緊急臨時找看護,上網關鍵字,奇摩yahoo或中華Google心安居家看護中心,醫院看護-台大、國泰、中華、慈濟、三軍、榮總、馬偕教友、陽明醫院、皆可服務陽光看護,照顧細心,慈愛心,關懷心。

看護居家看護看護中心看護照顧定期看護短期看護>>>參考網站
Anònim ha dit…
提供最佳的十大生活資訊與分享:
你知道哪裡有好吃的蛋糕嗎!
你知道白蟻如何防治嬤!
汽車隔熱紙一定是越貴越好嬤!
哪一種棧板是具有環保!
台中哪一家整形醫師縫雙眼皮最讓妳滿意!
關鍵字的搜尋行銷要領
如果要高雄旅遊,讓我告訴你高雄縣旅遊觀光景點
會計事務所到底是做哪些事!
長期照顧老人看護要如何選擇
哪裡可以選到價廉物美的服飾批發!
Anònim ha dit…
你家中有老年人需要短長期照顧嬤!!!居家看護半天12小時1300元起。

醫院看護1天24小時1800元起,半天12小時1200元起。歡迎參觀指教喔~打擾了!!!

看護 看護 看護

居家看護 居家看護 居家看護

看護中心 看護中心 看護中心

醫院看護 醫院看護 醫院看護