Profetes pel pedregar


Sospito que tot l’Antic Testament en va ple, però les tres lectures d’aquest diumenge posen l’accent en el do de profecia, una  de les qualitats més significatives dels cristians, que ens configuren des del Baptisme. Tots, totes, per Jesucrist, som reines, profetesses i sacerdotesses (que estrany sona en femení 😊, oi?). Aquestes paraules se’ns diuen en el moment de ser ungits amb el crisma just després de ser submergits (o relativament submergits, perquè el signe és el que és) en l’aigua.

Perquè amb aquesta unció ens fem nostre el Regne de Déu, ens enfortim per proclamar la seva veritat i som estimats com a fills de Déu, sense altres mediacions.

Els textos que ens aporta la litúrgia d’avui giren a l’entorn d’aquesta proclamació de la veritat de Déu, que no té tant a veure amb una mena de dogma ideològic sinó amb recordar quina és la mirada de Déu sobre les persones. En el text paral·lel de lluc (4,16-28), l’evangelista fa comentar a Jesús un fragment d’Isaïes (Is 61,1-2) perfectament en la línia de la predicació del Regne de Déu i de les benaurances. La veritat de Déu es resol en l’estimació de què siguem capaces les persones.

A ser profetes, doncs, hi estem cridats tots. Encara que no ho veiem gaire clar, com li passa a Ezequiel; encara que siguem conscients de la nostra feblesa, com Pau, i encara que ja haguem fet l’experiència que sovint és difícil que el nostre entorn pugui veure-hi més enllà de l’escèptica etiqueta que ja tenim col·locada pel nostre origen, tarannà o història personal. Com discerneix Jesús en les temptacions, aquest do de profecia no s’exerceix a partir del poder, ni de l’èxit ni del prestigi. Ben al contrari. Febles com som, la profecia sorgeix per l’Esperit, com ens diu Ezequiel, per la gràcia de Déu, com remarca sant Pau, i requereix també que qui l’escolta s’obri a Déu malgrat la fragilitat del missatger.

Déu es manifesta justament per les nostres escletxes, cosa que no deixa de ser un descans, perquè si es manifestés per les nostres qualitats no anirem gaire lluny, oi?  És com allò de portar el tresor en gerres de terrissa (2 Corintis 4).  El poc èxit que tindrem en el nostre entorn no ens ha de preocupar, sembla. Més aviat es tracta de gosar tirar la llavor. Aleshores podrà créixer. No necessàriament amb la nostra tutela.

Comentaris