Jonàs, de dos en dos

El públic que va assistir a la presentació aquest dilluns del llibre Jonàs, vés a Nínive!, d'Ignasi Flores, que acaba d'editar el CPL conjuntament amb l'Associació Bíblica de Catalunya, deuria tenir la curiosa sensació de veure-hi doble. Problemes de visió? Un abús de conyac? No, no. El llibre és un còmic, amb uns dibuixos fantàstics d'Ignasi Flores, on el personatge de Jonàs està inspirat en la figura de l'actual consiliari de la JOC de Catalunya i les Illes: en Joan Ramon Marín, el qual era present a l'acte.
La veritat és que els dibuixos de l'Ignasi Flores es fan mirar. No són gens carrinclons i tenen la gràcia de fer pensar, amb un llenguatge visual molt atractiu, en una història que a mi em sembla ben actual i que potser alguns sectors de l'Església no s'han llegit gaire acuradament. Un Jonàs disposat a fer, sobre el paper, tot allò que Déu li demana... llevat de mantenir la confiança, l'esperança i la misericòrdia.
Jonàs, estudiós de Déu i disposat a castigar tot i tothom que no segueixi els seus preceptes, rep l'encàrrec d'anar a demanar als ciutadans de Nínive, ciutat sonadament "pecadora", que es converteixin. La reacció no es fa esperar: la por, la fugida, el naufragi, la balena... I quan, recuperat dels seus tràngols, s'anima a fer allò que se li ha encomanat, la sorpresa davant l'èxit de la seva missió. I la ràbia de veure que Déu perdona a qui ell considera que no s'ho mereix. Jonàs té pasta d'inquisidor. Sort de la carbassera, que esdevé un element pedagògic de primera. Potser n'hauríem d'enviar unes quantes a alguns personatges...
La història bíblica original està explicada amb molt de sentit de l'humor, que l'Ignasi aprofita bé. I el fons de la qüestió està molt ben treballat. Es nota que és fruit de l'experiència de molts anys de MIJAC i de contacte amb els joves.
De debò que és un llibre molt recomanable! Mercè
Nota: sí, és propaganda. Però no em puc estar de fer-ne perquè el llibre em sembla excel·lent.

Comentaris

Anònim ha dit…
Jo vaig ser a la presentació del llibre i va ser molt interessant. També m'he llegit el conte i és molt i molt recomenable. Seria un regal idoni per demanar als Reis...
marta d.