Doncs jo penso votar ICV


Penso en alguns eixos que per a mi és fonamental desenvolupar a Catalunya:
  • La cohesió social i l'acollida a la immigració, com més normalitzada millor. En l'obtenció de papers (i l'accés i la qualitat del treball amb cotització inclosa), en l'escolarització, la salut, l'aprenentatge de les llengües, la participació. Em sembla l'única manera de frenar una societat cada cop més dual, que és una bomba de rellotgeria a vint anys vista, si la gent se sent deixada de banda o bloquejada en aspectes bàsics de la seva vida. Les traves a l'empadronament i l'opacitat sobre l'abast real de la immigració només contribueixen a alimentar una percepció negativa de la immigració molt difícil de desmuntar si no es pot contrastar la fantasia amb les xifres reals. La manca de permisos de treball porta a una economia submergida que és una pèrdua fiscal per al conjunt de la població i una precarietat en el futur, que significarà més atenció social, per a qui ha de treballar en aquestes condicions.
  • El desenvolupament d'un transport públic en detriment de l'ús de vehicles privats. Mesura poc simpàtica per a molta gent, però que cada cop em sembla més necessària. Limitació de velocitat on convingui per reducció d'accidents i de contaminació (i si pot ser de l'ús del vehicle, també). La vida de la gent més feble en depèn:a part dels qui moren per accident, la gent que pateix malalties respiratòries.
  • La promoció de la cultura a Catalunya (en sentit ampli, i no només de la cultura "catalana": més lectura, més música, més teatre, més cultura popular als barris i als pobles, perquè la gent bàsicament en frueixi, no perquè determinades elits estiguin subvencionades). No pas declaracions "de país" ni de brindis al sol. Partits com CiU garlen molt, però convé recordar on van anar a parar les substancioses subvencions que es destinaven a la promoció de la música: a subvencionar el partit.
  • Més feina per als joves, condicions dignes de treball per a ells. En lloc de fer-nos treballar més anys als qui ja en portem molts, un accés més fàcil i estable per als joves. Encara que no ens puguem jubilar amb tants ets i ets.
  • Més control de publicitats enganyoses. Sovint es parla d'algunes mesures legals com atemptats a la llibertat individual: d'anar més de pressa, de consumir allò que es vol. Però cal recordar qui i per què indueix al consum d'aliments poc sans que causen obesitat en infants i en adults; qui promou velocitats insostenibles en els cotxes; qui busca el consum immoderat d'aparells que no són necessaris i que comporten un desgast en l'economia.
  • Desenvolupament de l'economia relacionada amb la llei de la dependència i amb l'atenció a les persones. Crec que aquí hi ha una borsa de treball important, que és atesa amb mesures molt precàries, potser perquè afecta sobretot les dones: calen contractes dignes i estables per atendre unes persones que també mereixen una atenció de qualitat.
  • La promoció d'una ètica professional i ciutadana, i d'una participació real.
I, ja sabeu que sóc crítica amb moltes coses d'ICV, però continua sent el partit en què aquestes meves aspiracions troben millor cabuda, en el fons i en les formes. Per això, el votaré.

Comentaris