La televisió de Viladecans


Amb molta tristesa m'he assabentat que la televisió de Viladecans plega el proper dia 30. És cert que d'acord amb l'apagada analògica en perspectiva calia un replantejament, que estava previst fer entre diversos municipis del Delta del Llobregat, i que se n'ha anat en orris arran (o amb el pretext) de la crisi.
Si no tinc mal entès, la televisió local estava vinculada a Locàlia (que només la gestionava), mentre que les instal·lacions i el projecte eren municipals. El contracte amb Locàlia s'acabava al mes d'octubre. De fet, fa dos o tres anys vaig anar a visitar-la i la persona que ens n'ensenyava els locals va insistir en la modernitat de tot el sistema i, certament, tot plegat pintava molt bé.
Doncs dijous passat es va presentar un representant municipal (no pas els polítics, que quan és l'hora de sortir per la tele, es peguen bufetades per ser-hi, però que amb aquestes coses es desgasten, es veu) per notificar als treballadors que plegaven el dia 30 d'aquest mes i que tots onze anaven a l'atur. Pel que sé estan dolguts, per la manera com ha anat, perque els han acomiadat abans que no toca, perquè anar a l'atur en plena crisi té un punt angoixant, perquè l'Ajuntament no ha acceptat cap mena de negociació alternativa possible i perquè el projecte en què han portat onze anys treballant desapareix. Curiosament, si d'alguna cosa es lamenten els interessats és que no han tingut temps d'acomiadar-se de la gent de la ciutat.
Fa pocs mesos va desaparèixer la ràdio viladecanenca (Ràdio Sellarès, que ha quedat com a patrimoni exclusiu amb Gavà) i ara se'n va la tele. Tenint en compte que a Viladecans, a part del butlletí municipal (òrgan propagandístic del govern municipal i tancat totalment a qualsevol aportació més enllà del govern) només queda el Delta (revista gratuïta mensual )i el modest Punt de Trobada, una revista que fem amb uns amics i que es distribueix per correu electrònic.
Ens ho vendran, segurament, com una gran i moderníssima opció de futur. Sembla que la Fundació Ciutat de Viladecans farà algunes emissions de notícies a través d'internet. Però internet no és la tele.
Tot plegat em sembla molt greu. D'una banda perquè els professionals de Locàlia Viladecans s'ho prenien amb molt d'interès i feien molt bé la seva feina. I si mai hi havia hagut alguna dificultat, en parlaves, i t'hi acabaves entenent. En segon lloc perquè els aires municipals són molt controladors. Ho són dins de l'ajuntament i em temo que ho seran més fora. Intueixo que els telenotícies viladecanencs deurien ser fruit d'àrdues negociacions, perquè eren frescos, plurals i participatius. I aquestes qualitats no s'adiuen amb el nucli dur del nostre govern municipal.
La televisió local aporta protagonisme als ciutadans normalets, que no són anònims (per més que sempre ens ho diguin), sinó que són persones amb idees, notícies, fets, propostes, i una història pròpia. Aporta xarxa entre les entitats. Aporta pluralisme quan parla no només del govern, sinó també de l'oposició. En definitiva, aporta cohesió social i autoestima, dos elements que no sobren precisament a Viladecans. La gent sentim la tele de Viladecans com "la nostra" i el buit que es crea amb la seva desaparició no l'omplirà internet.
Per cert, que jo sàpiga, ICV, al govern de la ciutat, per no perdre el costum, no ha dit ni piu.
Mercè Solé

Comentaris