Organització


Vaig fer una brevíssima incursió en la responsabilitat d'organització de la meva agrupació local, que em va servir per adonar-me que el que jo entenia per organització no coïncideix gaire amb la cultura del partit. Jo provinc més aviat de moviments culturals, sindicals, eclesials on potser es funciona d'altres maneres. Penso que l'organització només serveix per greixar la maquinària per assolir els objectius finals de l'entitat o el partit, que no és poc. I en aquest sentit convé que sigui una organització flexible, que pot tenir formes molt diferents, i adequada a cada realitat: que garanteixi una participació real, que tingui en compte totes les persones i allò que poden aportar, que intervingui en moments de crisi evitant que els conflictes acabin en desercions, que estigui al cas d'anar renovant responsabilitats, que formi militants en l'acció i en la ideologia, que vagi elaborant criteris comuns davant de situacions difícils (pactes de govern, contractació de personal, i tantes altres coses)... i, naturalment, que tingui a punt els mitjans que calen per fer les coses quan toca fer-les. En aquest sentit penso que a ICV s'ha avançat molt amb els responsables d'economia, per exemple, però no gaire en d'altres coses. La rutina pesa molt i també alguns vicis de funcionament observats en diferents àmbits i moments del partit: resoldre les coses importants -urgències a part- entre dues o tres persones, per telèfon i en privat i no aportar-les al conjunt; incomplir els acords presos a les reunions; fer arrels en les responsabilitats; no saber integrar la gent que se'ns apropa...
D'altra banda, venim d'una generació molt generosa en els seus plantejaments. Ara, en canvi, ens trobem en un moment de professionalització de la política. Hauríem d'evitar caure a promoure "el carrerisme" professional. Equilibrar el voluntarisme i la professionalitat no és fàcil.
Crec que el context associatiu tampoc no està en el seu millor moment i que justament per això convindria dedicar energies a fer cultura associativa i de partit seriosament, perquè podríem ser un punt de referència. Tenim entre nosaltres gent molt valuosa. Per aprofitar totes les sinèrgies i per crear una nova cultura participativa ens cal una bona organització. No és un tema secundari.
Mercè Solé

Comentaris