Els drets humans són universals. Les oportunitats també ho haurien de ser


Aquest és el lema de la campanya de Càritas per aquesta festivitat de Corpus. Es va confirmant que el perfil de les persones que pateixen la pobresa és dona, jove i immigrant.
El cartell també és ben explícit: l'única cosa que ens diferencia són les oportunitats.
És una llàstima que les campanyes de Càritas no tinguin més ressò o no siguin més utilitzades per les diverses Càritas mateixes. Perquè el contingut sol estar ben pensat, respon a una realitat constatable i arriba després d'una feina ben feta, amb limitacions, però amb dignitat.

De fet, defensar els drets humans de les persones immigrades està mal vist. Pot ser titllat de "bonista" , un adjectiu cada dia més de moda tan en àmbits polítics com eclesiàstics. Estic segura que moltes vegades les esquerres parlem frívolament de les coses, que ens passem tres pobles amb allò que és "políticament correcte", però encara em sembla més frívol l'article de Salvador Sostres a l'avui, dissabte passat. Un autor que diumenge mostra una sensibilitat exquisida en la cuina de disseny mentre que el dia abans promou sense embuts la llei Berlusconi. Ja sabem que és molt important distingir la textura i el punt de cocció de determinats aliments. En canvi, el fet que siguin maltractades persones que volen treballar i guanyar-se la vida, provinents de països on Occident des de temps immemorial en xucla tots els recursos, és un tema menor. No té cap importància que la gent no arribi a fi de mes, estigui indefensa davant la llei, hagi de treballar per cap preu a l'economia submergida, visqui amb la por al cos, pugui ser expulsada (on? perquè, de veritat pensen retornar als països d'origen la gent que ha vingut del mig de l'Àfrica o d'Amèrica Llatina? o bé pensen deixar-los en qualsevol país "contenidor de residus" que els faran desapareìxer sense preguntes?). Es parla de la necessària expulsió i d'una situació que ha generat màfies i se'n culpa els socialistes.
De fet jo cada cop tinc més clar que allò que crea màfies és la llei d'estrangeria, que no permet una regularització de la gent que arriba. Una llei que no els permet cotitzar a la Seguretat Social ni pagar a Hisenda ni que vulguin no és una bona llei. Faríem bé de preguntar-nos qui fa els immigrants il·legals i per què.
I Europa també faria bé de recordar que quan ha immigrat a Amèrica, a Àfrica, a Àsia, no ha demanat permís precisament.

Comentaris

Anònim ha dit…
M'estic llegint La Barcelona mentirosa, de Manuel Delgado, i he quedat esgarrifat amb la dada que 150.000 barcelonins viuen amb menys de 300 euros al mes. Aaaaaaaagh!

Salutacions!