No creiem en la creació


Potser hauria de dir en la creativitat, però ja m’està bé posar-ho a l’engròs. Penso que en uns temps tan canviants i amb els reptes amb què ens enfrontem, ens cal imaginació i capacitat creativa. Però al meu voltant observo més aviat el contrari.

Em comentava una amiga que en el seu lloc de treball es van produint jubilacions sense recanvi. Les despeses s’externalitzen: més barat per a l’empresa, menys compromès per als qui manen. Això té costos importants: precarització dels treballadors, manca de cohesió dels equips, si és que existeixen, i, si això s’aplica en segons quins àmbits, manca de qualitat professional. És un error pensar que amb un títol universitari ja no cal aprendre l’ofici: hi ha feines molt especialitzades, que necessiten coccions lentes i l’aprenentatge de mètodes de treball que es transmeten de generació en generació. Allò de "1+1 = molts més" és una gran veritat. De pensar mútuament, i de compartir la vida dia rere dia a la feina, surten suggeriments, vocacions, motivacions, aprenentatges mutus i informals, idees, petites revolucions. Però això no es valora. En el jardí de la feina, cal perdre-hi temps, companyia mútua, un punt de saltar-se la norma. Aleshores s’és autènticament productiu per avançar. Altrament, el que surt és molt eixarreït.

En el cas de l’Església catòlica, no sembla que ens creiem gaire que les persones continuem la Creació que ens ha estat donada. En primer lloc perquè l’estructura és rígida i el poder queda en mans del clergat, per més que hi ha subsistemes que aconsegueixen funcionar d’una altra manera... mentre no els vingui una autoritat amb ganes d’escapçar iniciatives.

En segon lloc perquè es promou més l’obediència que la creativitat. Sempre he pensat que un dels grans esculls per allò que en diuen vida consagrada no és tant tot el que té relació amb la vida sexual sinó tot el que té a veure amb l’obediència al superior jeràrquic, en un món de llibertats individuals. Observo en gent que és crítica i amable que al final la discrepància amb els seus superiors no es tradueix en una proposta en diàleg que permeti un nou enfocament, sinó que queda ofegada per la lleialtat al bisbe, per exemple. És castrador.

I encara hi ha un tercer factor que trobo important, i és l’excés de feina. És difícil ser creatiu quan cal fer tots els papers de l’auca i quan l’agenda treu fum. És el cas novament de molts capellans.

Per parar i pensar cal un cert estil comunitari i assembleari (a moltes parròquies això ni existeix, per més que la paraula “Església” té el seu origen en l’assemblea reunida), cal una obertura cordial i mental a la creativitat, i el temps per fer-ho. És un suggeriment. Benet XVI -crec que era ell- parlava de “minories creatives”. Però perquè la creativitat aflori cal crear-ne les condicions. L’alternativa és la pèrdua de significació que observem urbi et orbi.

Comentaris