El PSC ha de presentar, ja, una proposta concreta sobre la qüestió nacional

 


(Josep LligadasA hores d’ara, em sembla, tot el peix ja està venut. Vull dir que tindrem el Pere Aragonès, d’ERC, a la presidència de la Generalitat, i amb el suport de Junts i la CUP. Hi guanyarem molt, segur, comparat amb el Quim Torra. Esclar que també podria passar que Junts i la CUP posessin unes condicions tan impossibles que ERC acabés optant per explorar altres possibilitats, però no ho crec.

¿I el PSC? El PSC té un molt bon cap de files al Parlament, el Salvador Illa, i un molt bon ministre d’Administració Territorial a Madrid, el Miquel Iceta. I ara toca que es moguin en sèrio. Que no es limitin ja a proposar seny i raonabilitat, sinó que comencin a dir quina proposta d’encaix volen per a Catalunya dins d’Espanya. Davant l’ardor emocional de l’independentisme, ja no n’hi ha prou de dir que hem de trobar les maneres que facin possible el “retrobament” de què tant ha parlat Illa a la campanya. I això passa per dir en concret què creuen que caldria fer, per tal que els que senten com a molt pròpia la nació catalana es puguin sentir més reconeguts i els que senten més forta la pertinença espanyola vegin que és bo per a ells viure en una Catalunya amb més possibilitats.

Jo, durant aquesta campanya, m’ha semblat molt clar que aquesta concreció faltava. I crec que, si hi hagués sigut, Salvador Illa hauria tingut més vots. És obvi que, aquí, qui té l’última paraula és Pedro Sánchez. Però els seus socis catalans li han de dir que ja toca, que ja és hora. Que porten tots plegats massa temps dient que això s’ha de parlar i s’ha d’arreglar, però sense dir ni piu sobre com pensen fer-ho. I comença a produir una certa sensació de que el que esperen és que els problemes s’arreglin sols, cosa que a hores d’ara ja haurien d’haver entès que no serà. I a més, quan dic que els socis catalans de Pedro Sánchez li han de dir que ja toca, crec que ho han de fer no només perquè és bo per al país, sinó que també és bo, i fins i tot ineludible, per a la seva pròpia supervivència política. Si Iceta i Illa ara no aconsegueixen que comenci a caminar, i a il·lusionar, una proposta concreta, a mi em sembla bastant obvi que serà el seu fracàs com a dirigents polítics. I encara s’hi podria afegir una cosa: que, per a Pedro Sánchez, difícilment hi haurà un moment millor que aquest, quan té els seus principals contradictors, PP i Cs, en hores baixíssimes... (Sí, també hi ha Vox, però aquests són uns senyors que faran molt de mal a base de bronques, però no són contradictors).

Aquesta proposta crec que ha de tenir una idea de fons, que és la de creure que, efectivament, Espanya és una nació plurinacional. Que no vol dir una nació divisible en diverses nacions, sinó una nació dintre la qual hi ha nacions diferenciades, com a mínim dues, Catalunya i el País Basc, i hi ha comunitats que no sé si es poden anomenar nacions però que almenys tenen una forta consciència que podríem designar, potser, com a paranacional. Un conjunt de nivells diversos que s’han d’articular malgrat que això segur que serà font de conflictes. Però com que la realitat és així, el que cal, com a cosa bàsica, és reconèixer aquesta realitat tan fluctuant i posar-se a treballar-hi amb convicció i amb intel·ligència, buscant sortides viables en els diversos fronts. Amb el principi bàsic de la plurinacionalitat, com ja he dit, i fent molta pedagogia de que la pulsió centralista i centralitzadora pot ser comprensible després de segles de mamar-la pertot arreu, però que no és una cosa bona, perquè ofega la bona convivència i malbarata moltes riqueses, tant econòmiques com socials com culturals, i que per tant s’ha de canviar. I, partint d’aquesta idea de fons, afrontar els quatre temes bàsics que crec que cal concretar, i que jo titularia així: autogovern, finançament, llengua i cultura, i reconeixement simbòlic.

El PSC, i el PSOE, han de començar ja a presentar una proposta per a Catalunya, tota sencera o per etapes. I hi afegiria, encara, que les entitats que treballen aquesta qüestió, i penso sobretot en Federalistes d’Esquerres, podrien ajudar-hi moltíssim si s’animessin a sortir del seu món teòric i presentessin també propostes concretes que empenyessin endavant.

Josep Lligadas

Comentaris