Fer comunitat enmig del conflicte


Mossèn Joan em deia l’altre dia que no li agradaria que, quan algú fes història a partir de la documentació de la parròquia, enlloc no sortís cap paraula sobre l’actual situació política a Catalunya. Com si a tots ens fos indiferent o com si ens fes por aixecar controvèrsia o identificar l’Església amb una determinada opinió política. Jo no sé si soc persona indicada per fer-ho, però si més no he intentat formular algunes coses que jo crec que tota la comunitat podem subscriure:
  1. Pensem diferent, i és una bona cosa. La nostra comunitat cristiana de Viladecans és plural en les seves opinions polítiques. I en formen part moltes persones que en un moment o altre de la seva existència s’han compromès en la vida política de la ciutat buscant el bé comú. Cosa que és positiva en si mateixa, i que evidencia que en la major part de les opcions polítiques trobem valors cristians i que no n’hi ha cap que pugui identificar-se completament amb l’Evangeli, com passa amb totes les realitats d’aquest món, començant per la mateixa Església. I encara hi ha un altre aspecte important: la comunitat cristiana forma infants i joves compromesos amb el seu entorn ciutadà, com una forma d’estimar el món a l’estil de Jesús.
  2. Valorem el joc net i el respecte a les persones. Tots segurament estaríem d’acord que aquest darrer any ha estat un any de patiment polític. Uns segurament per uns motius i uns altres pels motius contraris, amb un ampli ventall d’opinions. Però segur que tots condemnem la violència policial sense motiu, la intoxicació mediàtica vinguin d’on vingui, l’arrogància política quan s’ha donat i la pèrdua de drets i llibertats a Catalunya. Igual com tots volem per al nostre país el respecte a la plural identitat cultural dels qui hi vivim.
  3. El missatge de Jesús és per a tots i la seva comunitat ens acull a tots. La discrepància política a la comunitat cristiana és un fet, però ens congratulem que durant tot aquest temps hem mantingut el respecte mutu i allò que ens uneix, la fe en Jesús ressuscitat, ens ajuda a fer comunitat i a no dividir-nos.
  4. Els pobres són al centre del missatge cristià. Al darrere del conflicte polític que hem anat vivint hi trobem moltes altres causes que probablement estiguem d’acord a condemnar: la corrupció política, la creixent desigualtat social, l’individualisme, la progressiva desaparició de l’estat del benestar, les retallades, l’atur, el maltractament d’immigrants i de refugiats… Preguem perquè entre tots siguem capaços d’aportar respostes pacífiques i capaces de transformar aquesta realitat a favor dels més vulnerables.
  5. La llei s’ha d’aplicar amb objectivitat. Una de les qüestions que s’han posat més en evidència és l’escassa credibilitat del sistema judicial. N’és una mostra la desproporcionada mesura de presó preventiva per als dirigents d’Òmnium i de l’ANC i dels polítics responsables de la DUI, als quals s’acusa de delictes que no s’ajusten als fets. El que passa amb uns presoners tan notoris passa probablement amb moltes altres persones que ens són desconegudes. Crec que tots estaríem d’acord a reclamar que la llei, que en principi hauria de servir per protegir els febles, s’apliqui de forma objectiva i mesurada. I segur que tots hem descobert que els presos –tots els presos– necessiten de la nostra atenció i d’uns serveis dignes.

I segurament encara ens sortirien moltes més coses: el desig de pau, de justícia, d’equitat, de diàleg... Tantes coses que valorem i que sovint ens costa de viure en el dia a dia! Que el missatge de Nadal es faci present en la diversitat de les llars del nostre poble! 
(Distribuït, com a nadala, a totes les parròquies de Viladecans)

Comentaris