Estrenant passió a Sant Feliu

Doncs sí. Aquesta tarda he pogut assistir a l'estrena al nostre país de la St. John's Passion de Bob Chilcott, una obra escrita el 2013 i que han interpretat la Coral Sant Esteve, l'Escolania i Cor Jove d'Olesa de Montserrat i la Jove Orquestra del Montserratí, dirigits per Eduard Vila, un ex-escolà de Montserrat. Un concert que ha tingut lloc a l'església-catedral de Sant Llorenç, a Sant Feliu de Llobregat.
He de dir que m'he sentit transportada a algun d'aquells "college" de Cambridge o d'Oxford, amb la música de Chilcott, un compositor que es va formar musicalment ja de petit al Kings College de Cambridge i que d'adult va cantar amb els King Singers, un conjunt tot terreny que m'encanta, perquè són capaços de cantar la polifonia més complicada amb tot rigor, i d'alternar-ho amb musica contemporània, o lleugera, o senzillament de fer el gamberro.
He de dir que el concert m'ha agradat moltíssim. La passió té una estructura semblant a la de les grans obres de Bach: la lectura dramatitzada de l'evangeli, amb un narrador, un personatge que fa de Jesús i el cor i alguns solistes encarregats de la resta. Tot plegat alternant amb un himnes a què un públic una mica més format musicalment ens hi haguéssim pogut afegir amb facilitat, i sobre textos antics com el Pange lingua de Venanci Fortunat o diversos autors de la tradició anglicana. Els cors i els solistes estaven acompanyats per un conjunt d'orgue, violoncel, viola, percussió i un quintet de vent. 
Crec que tots plegats n'han fet una gran interpretació. És d'agrair que s'hagin arriscat amb una obra contemporània, de bon pair però que segur que cridarà poca gent (de fet, els assistents potser hem omplert mitja catedral, si hi arribava), que els deu haver costat de preparar. I és d'agrair també que hagin trobat prou complicitat com per poder-la estrenar i a un preu tan assequible per al públic com 10 €, un regal. La interpretaran també demà a Sant Esteve Sesrovires, el dia 7 a Vilafranca del Penedès i el 9 a Olesa. Han tingut l'encert -i la feinada- de facilitar al públic un programa com cal: amb la lletra original i la traducció i amb la partitura de les parts cantables pel públic. 
Us la recomano molt.


Comentaris