Sobre el bisbe Romero, un llibre excel·lent per sant Jordi


Fa molts dies que esperava amb il·lusió que sortís aquest llibre de Bernabé Dalmau. És una molt bona aproximació a la vida i la mort d'Òscar Arnulfo Romero, el "san Romero de América", que diu mab raó Pere Casaldàliga. El bisbe Romero, que va saber dir sense por el que havia de dir davant la situació extrema que vivia el seu país, va ser molt estimat per la gent senzilla i molt menyspreat per la gent amb poder, també amb poder eclesiàstic. Per a Joan Pau II, incapaç d'anar més enllà dels esquemes que malauradament va haver de viure a Polònia i de valorar res de positiu en cap postura que no fos antimarxista, va ser una figura molt incòmoda i tant ell com el seu entorn van fer el possible per amagar el valor i el significat de l'actitud de Romero. Tampoc els esquemes burocràtics vaticans en la fabricació de sants (obsolets, funcionarials en el pitjor sentit del terme i jo diria que un pèl herètics) no van ajudar gens. Fins que el papa Francesc no l'ha reconegut com a màrtir no hi ha hagut res a fer. Però tot plegat no ha impedit que, per a molts, Romero (que no era un "progre" pròpiament, sinó una persona més aviat de tarannà conservador capaç de respondre amb honestedat i a favor dels pobres en una situació molt conflictiva) sigui un punt de referència i un exemple a imitar. També perquè se'n conserva molta documentació i perquè algunes de les seves homilies, que eren retransmeses per la ràdio, estremeixen encara avui.
D'aquí la proliferació de comitès amb el seu nom, que han fet una molt bona feina, tractant d'unir compromís cristià i compromís polític i social a favor dels pobres i contra la injustícia.
Però justament per això m'encanta que aquesta biografia surti d'un monjo de Montserrat, d'un ambient força diferent -si més no aparentment, perquè a Montserrat sempre han animat al compromís social i polític en un ventall ampli- del dels grups cristianoesquerranòfils. El llibre es llegeix molt bé i està documentat amb tot rigor.
En fi. Us el recomano molt. Pot anar acompanyat d'alguns reportatges molt interessants:

I la pel·lícula: Romero, que deu contenir elements de ficció però que crec que resumeix molt bé l'ambient i el tarannà d'un bisbe que, com assenyala Bernabé Dalmau, en dos anys va veure desaparèixer 40 capellans del seu bisbat, entre assassinats, expulsions i exilis forçosos.
Us deixo amb el poema de Pere Casaldàliga: San Romero de América, Pastor y Mártir nuestro.

Bernabé Dalmau, Óscar Romero, el bisbe dels pobres (Emaús 122). Centre de Pastoral Litúrgica: Barcelona 2015. 9,90 €

Comentaris

Molt agraït per la teva recomanació.

A continuació jo te'n recomano també un de llibre relacionat amb Montserrat, però d'un perfil diferent.

Es tracta dels records que l'Esteve Humet ha posat per escrit d'un monjo i ermità de Montserrat que jo considero excepcional per les seves intuïcions i per la seva radicalitat de testimoniatge. Aquí te l'enllaço.

http://www.buscalibre.es/libro-l-039-ermita-el-gra-de-blat-esteve-humet-i-climent-pam/9788498837025/p/46397719
Mercè Solé ha dit…
Moltes gràcies, Jordi. En prenc bona nota!