Fer front a la pobresa


Ara que, amb il·lusió, la pobresa va creixent dia a dia, és especialment oportuna la publicació d'aquest breu llibret de la Pilar Malla, que ve a ser un recull del seu pensament i un resum dels seus escrits al llarg de la seva extensa vida professional en el camp social i en el polític. Va viure l'emigració en primera persona, a París. Ha estat professora a l'Escola de Treball Social, Secretària General i Directora de Càritas Diocesana de Barcelona, diputada al Parlament de Catalunya i primera Síndica de Greuges de l'Ajuntament de Barcelona. No és una col·lecció de títols per fardar. És un munt de feina feta a consciència.
El llibret té només 88 planes i és que la Pilar no és dona de gaires paraules. Va al gra i procura que la seva paraula tingui al darrere observació de la realitat i experiència contrastada, compromís, en definitiva, defugint una ideologització de la qüestió. Ara que es fan polítiques socials nefastes i que s'intenta pal·liar els efectes de la pobresa amb maratons, és bo recordar que la pobresa té sobretot causes polítiques i que no es resol només amb determinats recursos socials. On calen professionals no s'hi han de posar voluntaris, l'objectiu del voluntariat no és l'autosatisfacció sinó el servei; entitats públiques i privades s'han de coordinar i un llarg etcètera. L'educació, la igualtat, la salut, l'habitatge, la inserció laboral, l'adequació de les prestacions econòmiques són bàsiques per garantir que totes les persones puguin viure amb dignitat. Si volem avançar socialment cal invertir els recursos: cal destinar-ne més a les persones més vulnerables, que han d'esdevenir el centre de la nostra atenció social. És un missatge de l'esquerra i és, sobretot, un missatge cristià. Avui s'abandonen les polítiques de prevenció, es posa sota sospita la gent més vulnerable, es retenen ajuts urgents que ja estan concedits, es descarta la inclusió laboral dels discapacitats... Es posen els fonaments del conflicte social a mig (o potser a curt) termini. Quan cremin les nostres "banliueues" necessitaran mil assessors per pensar-ne les causes, si és que els nostres governs s'aturen a pensar, cosa que no sembla que facin.
En fi, us el recomano. Per realista, per compromès, per il·luminador.
Per cert, l'ha publicat el CPL, acaba de sortir i és baratet. A veure si us el compreu, que alguns (sense assenyalar ningú!) vivim d'això.

Comentaris