CiU contra les Santes

Jo vaig ser per primer cop a la Missa de les Santes l’any 1981, ara fa just trenta anys, i vaig quedar-ne fascinat. I des de llavors hi he anat pràcticament cada any, i continuo igual de fascinat. Però mai no havia vist el que aquest any he vist.
De com han anat les coses aquest any, subscric totalment el que va escriure ahir la Mercè, i també el que diu el Ramon Bassas al seu bloc. Però vull ressaltar això que cap any no havia vist, i expressar el meu sentiment de tristesa i d’indignació per com el nou alcalde de Convergència (el primer alcalde que ha tingut Convergència a Mataró) ha destrossat el que ha estat sempre per a mi un dels grans moments agradables del dia: la sortida de missa. És un moment de mirar la plaça amb totes les figures allà plantades, saludar l’un i l’altre (la majoria, gent que només veig un cop l’any, en aquesta ocasió), saludar també els capellans que surten a acompanyar les relíquies i que aquí comencen a “trencar files”… compartir, en definitiva, amb tothom, aquest espai de trobada ciutadana, d’expressió cívica col·lectiva, de proximitat gairebé familiar.
L’alcalde ha decidit carregar-se tot això, i convertir aquest moment en una exhibició del seu poder i del poder del seu partit. La manera: portar de convidat el conseller més sinistre i provocador que podien portar, el Felip Puig, i “protegir-lo” amb dues fileres de mossos d’esquadra vestits de la manera més intimidatòria i exagerada possible, els quals tenien com a missió bàsica impedir circular per enlloc. Va ser impossible veure i saludar la gent, i l’espai del davant de Santa Maria es va convertir en un espai desagradable i incòmode, un espai per fugir-ne. Quina vergonya. I em sap greu dir-ho, però trobar-me aquells individus allà al davant obligant-me a anar cap on ells volien, em va recordar el franquisme.
Tot plegat deu ser que CiU considera que carregar-se així les festes per exaltar el seu poder és la manera més adequada de fer gran Catalunya. Ho repeteixo: quina vergonya. (Josep Lligadas)

Comentaris

Anònim ha dit…
Estic d'acord que el nou alcalde és responsable dels fets que comentes, però no n'és el culpable. Qui va deslluir l'acte són una colla de ciutadans que confonen els llocs, els moments i les formes de protesta.

Ramon Manté
Mercè Solé ha dit…
Ramon, ho sento però no hi estic d'acord. Evidentment que em sembla lamentable que hi hagi ciutadans que confonguin els llocs, els moments i les formes de protesta. Però qui va destrossar (no deslluir, destrossar) l'ambient de Santes que jo sempre he disfrutat va ser qui va decidir ocupar militarment la plaça de Santa Maria i impedir la lliure circulació dels ciutadans que dediquem aquell moment i aquell espai a saludar-nos i a viure una agradable convivència cívica. Va ser el nou alcalde i la gent de Convergència els qui van decidir portar el Felip Puig i organitzar aquell espectacle d'exhibició de poder, i no ho van fer pas com a resposta als qui protestaven. Allò estava ben previst de bon començament, no ho van impovisar pas llavors...
Josep Lligadas