Tres preguntes


De fet tota aquesta crisi de la corrupció política i de la vida dels partits no sembla que hagi de resoldre gran cosa, perquè es continua sense anar a fons de la qüestió. Els partits van fent pactes... que en general no compleixen. En aquest sentit m'agrada veure que ICV i EUiA almenys han complert amb el tema dels comptes (i valoro molt l'esforç d'en Pep Canal)
Però jo crec convindria fer a tots tres preguntes que encara no he sentit formular:
1. Les fundacions dels partits a què es dediquen si no és a promoure el partit, o millor dit, el candidat o candidata del partit? Perquè a part d'algunes publicacions i alguns actes, estar clar que el gruix dels diners es destina a una altra cosa.
2. Per què els partits polítics necessiten molts més diners per funcionar que el comú de les entitats? Em sembla desmesurat i contraproduent, sobretot en relació a les activitats que es fan (o que sovint no es fan). Per què un partit amb dos regidors i vuit militants (existeix) ha de tenir molts més ingressos provinents del seu ajuntament que una entitat amb molts més associats i més vida ciutadana?
3. Els donatius anònims són una deshonesta i pèssima pràctica dels partits "pesos pesants" sobretot de la dreta. Però quins efectes perversos té el sistema de finançament a partir de l'aportació dels càrrecs públics?
Si no s'intenta respondre com a mìnim a això, entre moltes d'altres qüestions, serà difícil cap regeneració de la política.
Mercè

Comentaris