Quatre anys de Consell de la Convivència


El Consell de la Convivència de Viladecans s'està renovant. És a dir, fa quatre anys que va néixer, i segons el reglament, toca renovar els seus membres, la majoria dels quals són representants de les entitats viladecanenques.

Suposo que no puc valorar gaire objectivament la seva tasca, perquè hi he estat molt lligada des dels inicis, ja que mentre vaig treballar a l'Ajuntament de Viladecans el gruix de la meva feina girava al seu voltant. Però penso que en conjunt ha estat força positiva.

En primer lloc, perquè ha estat realment participativa. És a dir, la feina s'ha anat fent i avaluant a partir de les propostes dels participants, que també han estat realitzadors d'algunes activitats. Amb la relativitat que suposa que en formin part només una vintena de les més de cent cinquanta entitats de la ciutat. Però almenys els qui n'han format part hi han treballat i no s'han limitat a ser informats de la feina que anava fent l'Ajuntament, que és el que sol passar en aquest tipus de Consell.

Algunes de les tasques que s'han dut a terme per iniciativa del Consell han estat:
  • la creació de la xarxa Parlar per Conviure, una xarxa que inclou tant les entitats que acullen persones nouvingudes i que, amb voluntariat, promouen el coneixement del català o del castellà (Associacions de Veïns, Càritas, Creu Roja, Casals de gent gran...) com l'Escola d'Adults o el Servei Local de Català. S'ha treballat en conjunt, s'han fet campanyes de captació i formació de voluntaris, s'han compartir recursos pedagògics, s'han fet sortides i fins i tot s'ha publicat un llibre conjunt de cuina. Ha estat sens dubte una bona experiència.
  • la formació en temes multiculturals (85 hores), que ha arribat a unes 85 persones, entre tècnics i membres de les entitats de la ciutat; ha estat la primera experiència d'aquest tipus a Viladecans;
  • l'organització de tres edicions d'una festa multicultural (Entrellaça) pensada per anar creant lligams entre les entitats i no de cara a la galeria. Això ha significat relativament poc lluïment, però una tasca sòlida de cara al futur.
  • La creació d'un GIM (Grup d'Acció Multicultural), en fase encara molt embrionària. Permetrà sens dubte traspassar la inquietud i la iniciativa per la igualtat dels ciutadans, de l'Ajuntament a les entitats, cosa desitjable i que fa la tasca menys depenent dels vaivens polítics. Penso que és bo que l'Ajuntament posi en marxa dinàmiques, que després han de créixer per si soles. I és el cas.
  • S'han fet aportacions i propostes sobre Civisme, sobre Salut, etc.

El Consell s'ha anat celebrant en entitats diverses, rotativament, cosa que ha permès el mutu coneixement i certament s'ha evitat aplicar un reglament (que va fer ICV, per cert) que em sembla molt encarcarat i aplicable només en cas de conflicte greu. S'han defugit aspectes protocolaris i formals, a la recerca d'una certa calidesa i cohesió.

I els resultats han estat bons. També perquè les regidores que hi han passat, sobretot la Idoia Baixench, d'EUiA, s'ho han pres amb interès. De vegades participació vol dir anar al ritme de la gent, fer coses menys lluïdes però més interioritzades, sembrar llavors per al futur.


Mercè Solé

Comentaris