Discussió sobre Déu


Acabo de llegir un llibre interessantíssim: Disputa su Dio e dintorni, un debat entre el periodista Corrado Augias, que es manifesta com a no creient, i el teòleg cristià Vito Mancuso sobre Déu, publicat recentment a Itàlia per Mondadori.

Tot un debat on els protagonistes, tots dos col·laboradors habituals de La Reppublica, argumenten, s'escolten, s'expliquen partint no només de les idees sinó de la vida (la mort, el patiment, l'amor, la pluralitat de religions, el sentit de la vida, el compromís, el darwinisme, la història de l'Església...) i de l'actualitat sense banalitzar, sense agrors, i en un llenguatge força senzill, malgrat que la filosofia (aquest os que en el fons del fons em deu agradar perquè sempre hi vaig a parar, però que em costa...) omple unes quantes planes. És probable que Vito Mancuso, professor de Teologia en una universitat de Milà, no resulti gaire ortodox per a alguns, però m'és molt refrescant.

Corrado Augias ja va publicar una mena de llibre-entrevista amb Mauro Pesce, un altre teòleg, i professor d'història del cristianisme a la universitat de Bolonya, sobre Jesús (Inchiesta su Gesú). A tots dos, Corrado Augias aconseguir oferir una visió de Jesús i de Déu que resulten novedoses justament perquè es fan "des de fora" i perquè es fan des de d'una visió crítica. Això obliga a fer servir un llenguatge menys tòpic i a argumentar les coses sense dogmatismes. I s'agraeix.
Mercè Solé

Comentaris