Més sobre Gaza


Transcric el text del comunicat que han signat alguns bisbes europeus i nord-americans, entre els quals hi ha Joan Enric Vives, bisbe d'Urgell, en relació a Gaza, i després d'una reunió a Jerusalem.
De fet, em sembla molt bé, com m'ho semblen les manifestacions que hi ha hagut a Catalunya i que hi hagi assistit en Joan Saura, sigui o no diplomàticament correcte. Jo crec que políticament sí que ho és. Perquè hi ha actituds que no poden tenir suport de cap de les maneres.
Però potser hauríem de prioritzar més tots plegats la necessitat d'una política transparent d'armament. És a dir, començar per la transparència i acabar amb la fabricació i la venda d'armes. M'agradaria saber quina part de la nostra economia reposa sobre aquestes bombes de fòsfor blanc que es llancen acarnissadament contra la població més vulnerable, contra els equipaments més necessaris, contra els símbols de la cultura i de les institucions polítiques i diplomàtiques internacionals, mentre es va posant la llavor que farà germinar més odi i més atacs palestins ni que sigui a cops de roc.
M'incomoda també la sensació que a Europa fem molts escarafalls d'aquesta situació, però que en part es basa en les nostres polítiques colonialistes que en el seu moment no van considerar els palestins com un poble amb drets propis, i en la mala consciència europea no només respecte a la Shoah, sinó respecte a tots els segles d'antijudaísme actiu promogut, conscient o inconscientment, entre d'altres, per afirmacions erràtiques de la nostra Església. Els jueus han estat víctima fàcil i cap de turc. La solució, a l'europea, és deixar-los establir-se amb el vist i plau internacional, a casa del veí... I tot plegat amb molt dubtosos arguments religiosos de fons...
Per acabar-ho d'adobar vivim una mena de confusió continuada entre jueus i israelians que fa que els pobres jueus que viuen a Catalunya i que són ciutadans catalans i no pas israelians s'hagin d'estar justificant -o no- continuadament sobre el que passa a Palestina.

«Pareu la violència! Pareu els assassinats! Comenceu a construir la pau!

Una vegada i una altra hem escoltat aquests crits durant la novena visita de la Coordinadora de Conferències Episcopals a l'Església Mare de Jerusalem en aquesta terra dividida i adolorida. La violència a Gaza estava en boca i en la ment de tots. Hem sentit directament sobre aquesta tragèdia humana al rector de Gaza, el P. Manawel Musallam.

No pot haver pau tret que la gent cregui en la pau. No pot haver seguretat tret que hi hagi seguretat per a tots. No pot haver justícia tret que hi hagi justícia per a tots en aquesta terra. La fe ens dóna l'esperança que la justícia, la pau i el perdó són possibles –una convicció compartida pels nostres amfitrions, el Patriarca de Jerusalem S. B. Fouad Twal i l'Assemblea d'Ordinaris Catòlics de Terra Santa.

Nosaltres som pastors, no capdavanters polítics, però la veu dels creients és vital per a la recerca de la pau. La realitat que cada persona humana és creada a imatge de Déu exigeix la dignitat per a tots. El missatge del Príncep de la Pau, nascut en aquesta Terra, ens recorda que la pau és possible. “El Poble que caminava en les en tenebres ha vist una gran llum” (Isaïes 9,2). La foscor d'aquest temps donarà pas a la llum.

A la líders de la comunitat internacional els diem: treballeu amb els israelians i palestins per a posar fi a la violència a Gaza i proporcionar amb urgència l'assistència humanitària necessària. Però no cal detenir-se aquí. Amb una sola veu, pressioneu als israelians i palestins perquè construeixin una pau justa, amb seguretat per a Israel i un Estat viable per als palestins.

AL Poble de Déu dels nostres propis països els diem: intensifiqueu la vostra oració pel benestar de l'Església Mare i per la pau a Jerusalem. No tingueu por. Veniu com pelegrins a Terra Santa i trobeu-vos amb les comunitats cristianes vives d'aquí. Uniu-vos a nosaltres per a convèncer als nostres governs que aconseguir la pau entre israelianes i palestins sigui la màxima prioritat. Doneu suport projectes concrets i l'agermanament amb les comunitats cristianes locals que estan lluitant per sobreviure.

Als cristians de l'Església Mare en Terra Santa els diem: veiem en vosaltres el rostre de Crist, qui ho va perdre tot per la nostra salvació. No esteu sols. Som una família, una comunió universal amb Crist. Escoltem el vostre clam, com sofriu al costat dels germans i germanes de tota la comunitat. Us assegurem el nostre amor, la nostra oració i la nostra contínua solidaritat. Us vam demanar que també vosaltres oreu per nosaltres.

Betlem-Jerusalem, 15 de gener de 2009.

Comentaris

SSQ ha dit…
Gràcies per haver pregat amb la pregària per Gaza.