Si només fossin Gaza i el Congo...


Us transcric una nota de premsa de Càritas amb el desig que tots nosaltres siguem capaços de treballar d'una manera eficaç per la pau, per la dignitat de les persones, per la justícia... i mes en concret, per posar en evidència la fabricació i el tràfic d'armes, la desigualtat social, el malbaratament de recursos (dels altres, els recursos)... i tantes coses. Bon any 2009!

La Càritas de la República Democràtica del Congo ha denunciat una massacre perpetrada el dia de Nadal pels rebels ugandesos del LRA (Lord´s Resistence Army) a les localitats de Faradje, Duru i Doruma, a la Província Oriental del país, que ha deixat un total provisional d'almenys 400 persones assassinades.

“Tot va començar a la tarda del dijous 25 de desembre”, assegura el director de la Càritas de Dungu-Doruma, Côme/Mbolingaba. “Mentre assistien a un concert a la parròquia catòlica el dia de Nadal, els veïns de la localitat de Faradje, situada a 147 quilòmetres a l'est de Dungu, van ser sorpresos per una incursió de tropes rebels ugandeses del LRA, que van irrompre en el temple i van assassinar a desenes de persones, abans d'abandonar el lloc entorn de les set i mitja de la tarda”, assenyala. Els rebels van tornar l’endemà al matí per a completar “la seva carnisseria”. Almenys 150 persones van perdre la vida a Faradje, mentre que diversos ferits han estat traslladats en avió per a rebre atenció mèdica a les ciutats de Dungu i Bunia.

Simultàniament, tenia lloc un altre atac una mica més al nord, a la localitat de Duru, a uns 90 quilòmetres al nord de Dungu, on els rebels van assassinar almenys a 75 civils i van incendiar la parròquia. A aquestes víctimes se sumen altres 48 persones assassinades en diversos atacs registrats al llarg de la frontera amb Sudan.

Els rebels van estendre els seus atacs mortífers a les ciutats de Doruma i Gurba, on van assassinar a unes altres 213 persones. En aquesta zona, unes 6.000 persones s'han refugiat en el temple catòlic, situat al costat d'una pista d'aterratge.

El director de la Càritas de Dungu-Doruma ha remès un missatge a les autoritats congoleses per a reclamar seguretat a la zona i la tornada a la normalitat, a més de sol·licitar una resposta adequada a les urgents necessitats de la població que ha estat víctimes del pillatge i incendis.

Resposta humanitària de la xarxa Càritas

La xarxa Càritas, mentrestant, segueix desenvolupant el seu programa d'assistència humanitària als centenars de milers de damnificats pel conflicte del Kivu Nord. El passat 14 de desembre, Càritas Dungu-Doruma va culminar la distribució de béns de primera necessitat a 4.000 famílies de desplaçats a causa dels atacs del LRA. Aquest programa d'emergència conta amb el suport de Càrits Internacional i el suport econòmic de Càritas Espanyola a través de la campanya de solidaritat “Càritas amb el Congo”.

Comentaris