Primer exemple, el tema del finançament. Tenim un finançament injust, i s’ha de canviar. En això, cap dubte. Però per a un nacionalista del que es tracta és d’aconseguir, simplement, el màxim nombre de diners per a Catalunya. I en canvi, per a mi, del que es tracta és d’aconseguir un finançament que reparteixi de manera equitativa els diners: que Catalunya pugui tirar endavant, però que, alhora, les altres zones d’Espanya també puguin tirar endavant. Tenint en compte les capacitats, les possibilitats, les necessitats... coses totes elles dificilíssimes de mesurar i de controlar, però que caldria poder-ho fer. I si un dia desapareguessin els estats actuals i l’entitat política a la qual pertanyéssim fos Europa, diria el mateix.
Segon exemple,
Tercer exemple, les eleccions al parlament espanyol. Evidentment que, a l’hora d’elegir el parlament espanyol, és important que el govern que en surti actuï tenint en compte la pluralitat de l’estat. Però per a un nacionalista, quan pensa això, bàsicament pensa que vol un govern que afavoreixi els interessos de Catalunya i del qual, com deia un diputat del PNB, se’n pugui “sacar tajada”. O sigui que un govern del PP amb dependència dels nacionalistes catalans ja va prou bé... Jo no. Jo vull un govern espanyol que treballi pel bé col.lectiu de tots els ciutadans i ciutadanes, els d’aquí i els de qualsevol altre lloc. Amb el benentès que aquest treball pel bé col.lectiu inclou, només faltaria, la valoració i adequació a la pluralitat nacional de l’estat.
El tema és molt complex i hi caben molts matisos, sens dubte. I no és fàcil veure, per exemple, quina ha de ser la reacció adequada davant l’espectacular rebrotada del nacionalisme espanyol. En tot cas, però, el que jo tinc clar és que la resposta que vull no és la de promoure el nacionalisme català. I menys encara l’independentisme, explícit o implícit. La nació és important, però jo no vull que el meu partit la posi com una prioritat i un objectiu central. (
Comentaris
Ara em queda més clara la vostra postura. M'havia despistat el títol que deia "jo no vull ser nacionalista" perquè calia afegir-hi... "nacionalista català!".
El que dieu té molt de sentit (sobretot enmarcat en el posicionamet d'un partit polític) però també cal dir que esteu preferenciant una altra forma de nacionalisme, en aquest cas, l'espanyol.
Després ja seria un altre debat molt més de sensibilitat personal si el model preferencial és l'un o l'altre (depèn del que s'estimi més cadascú).
Ara, tampoc podeu dir el model de nacionalisme català sigui més excluent o menys solidari que el model espanyol.
Tant l'un com l'altre posen límit a la seva sesibilitat pel que fa a l'ús i repartiment de la pròpia riquesa i, més enllà de les pròpies fronteres, -siguin A o B- es dóna per fet que hi ha un altre món que no ens inconveix directament i que s'ha d'espavilar(amb més o menys èxit) sense contar amb nosaltres... Però per això hi ha la política, per arribar a un concens per a les normes del joc...
Una forta abraçada,
Montse
Gràcies de nou
Mercè