Les assignatures pendents de l'esquerra (i 3)


La tercera assignatura pendent és la forma d´afrontar el fet religiós. Molta part de l´esquerra està condicionada encara per la visió d´August Comte de la teoria dels tres estadis de la humanitat: primer estadi: teològic, segon: metafísic, i tercer: sociològic, en el qual despareix la visió religiosa i filosòfica de la vida i del món. Es una perspectiva europo-centrista i molt simplista, que decideix que la religió està present en una etapa infantil de la humanitat, i per tant si algú la segueix ho és un immadur, o és un malalt. La religió és percebuda com quelcom antiquat, reaccionari, conservador i malaltís o destructiu.

L´anàlisi marxista, tot i que aporta una visió crítica molt encertada, sobre les derivacions i dimensions alienants i ideològiques ("tapadora" de les autèntiques esclavituds i opressions de les persones: "la religió són les flors que tapen les cadenes", dirà K. Marx), depèn molt encara de tal concepció comtiana i cientista, que li impedeix reconèixer el fet religiós, com un fet constant, perdurable, inscrit en la condició humana i en la dels pobles. Per Marx la religió està destinada a desaparèixer, sinó no serem alliberats, no serem veritables persones.

Quim Cervera

Comentaris

Sincerament aquesta visió de cosa superada de la religió no tinc clar que només sigui patrimoni de l'esquerra.
La dreta en el fons tenen una visió molt concreta de la religió ja que no es cansen de promoure una religió força domesticada i ben poc profètica ja que sinó se'ls qüestionaria massa el desordre establert.
Per tant, uns per desconeixement i els altres per control i manipulació, fan que aquí no quedi ningú lliure de pecat.