Les assignatures pendents de l'esquerra (1)


L´esquerra sociopolítica té pendents algunes assignatures. Les que crec més importants són: la forma d´afrontar la relació entre l´Estat i la societat civil, el tractament del fet nacional i l´encaix del fet religiós. Les tres qüestions tenen relació entre elles.

En la primera es tracta d´assolir un nou pacte entre Estat i societat civil per evitar tant l´escull de la versió esquerrana tradicional en la gestió estatalista del benestar, dels serveis socials , de l´ensenyament, de la sanitat, ...com evitar la versió massa mercantilista de la privatització de tals serveis (la por a que així sigui, pot portar a l´esquerra a reforçar la "rutina" i retorn estatalista).

Caldria veure doncs què li pertoca a la societat civil, és a dir, a les entitats, a les associacions i d´entre elles, a les esglésies i què els hi pertoca a les administracions municipals, autonòmiques, estatals, i quins pactes i convenis cal fer en cada cas en vistes a l´estabilitat i a l´eficàcia, sobre tot per compensar les desigualtats, exclusions i pobreses que crea el neocapitalisme imperant.

Caldria preguntar se quin és el paper del voluntariat social, perquè ni caigui en les temptacions de fer gratuïtament el que cal que faci l´estat, ni de pensar que ho fa o ho pot fer millor que l´estat.Però també caldria deixar de pensar que l´estat és el que té el deure de fer-ho tot, i no reconèixer que sovint no arriba, sobre tot als més exclosos, i que té dificultats burocràtiques serioses, o corrupcionals. Com establir una complementarietat entre societat civil i estat, d´autèntic reconeixement humil dels límits i de les possibilitats de cada part, en una societat canviant, amb fortes crisis, globalitzada, però amb moltes problemàtiques locals?

Quim Cervera

Comentaris