
Potser l’aspecte que no acabo de compartir és que suggereix que la major part de la gent que avui s’atansa a Lourdes estigui motivada per l’espera d’un miracle. La veritat és que a mi m’ha semblat que més aviat la gent hi va per altres motius més tranquils, per compartir la fe, per viure d’una altra manera la seva malaltia. De fet a mi les aparicions en si mateixes, i els miracles que se’ls atribueixen, no em diuen gran cosa, però en canvi Lourdes em sembla que desenvolupa una altra mena de miracles que ja m’agradaria que s’estengués a totes les ciutats del món.
Les persones malaltes són protagonistes: se les veu, se les respecta, poden passar desapercebudes. La seva situació no és “anormal”. Patir moviments convulsos, anar en cadira de rodes o en llitera passa a ser acollit amb normalitat. Esdevenen visibles realitats que sovint en el món estan amagades o en situació vergonyant.
Les persones malaltes disposen d’un recinte, i d’una ciutat, adaptades. On poden moure’s amb facilitat. A les celebracions litúrgiques tenen reservats sempre els llocs preferents. També els edificis estan molt adaptats.
Les persones malaltes disposen d’atenció mèdica durant la seva estada i del suport de molta gent voluntària. A Lourdes se senten acollides tal com són, acompanyades, valorades. També hi ha estades per a totes les butxaques.
I a més tot això es dóna en un clima de serenitat i d’alegria, no pas d’histèria o de tristesa. I en un ambient de respecte per les diverses sensibilitats cristianes. A Lourdes, les pregàries tenen colors molt diferents, no només pels colors culturals i de pell, sinó per diverses maneres de viure la fe.
Això sí, surts del recinte i et trobes amb una immensa fira “kitsch” espantosa. Però aquest és un altre tema. (Mercè Solé)
Comentaris