El fet religiós i el fet cristià a ICV (i 2)


Com a conclusió de l’article d’ahir, diré que penso que l´elenc de qüestions (sense ànim de ser ni exhaustiu ni ordenat) a tractar per reobrir aquest debat en l´actualitat, serien:

1. El reconeixement, significat i interpretació del fet que hi ha força cristians a ICV.

2. El recull i posada al dia de les intuïcions bàsiques de Comín i García Nieto.

3. El recull d´experiències d´aquests darrers anys sobre la relació entre “esquerres” i “església” entenent aquesta no solament com a institució i jerarquia (que també) sinò com a conjunt de catòlics.

4. El recull d´exsperiències sobre la relació entre “esquerres” i altres grups religiosos, cristians, islàmics, hindús, budistes...

5. L´anàlisi del fet religiós, del fet cristià i del fet eclesial que avui fa ICV. Aquí hi intervenen molts elements: alguns de caire teòric sobre el paper del fet religiós en les persones, en la societat; quines tendències del pensament psicològic, sociològic, antropològic, fislosòfic, teològic... es tenen en compte;el paper de la religió, de les institucions religioses en el desenvolupament i canvi social...; el paper del fet espiritual en el creixement de les persones i els grups humans...; el paper de la religiositat popular en les poblacions autóctones i immigrades d´ara o d´abans...

6. L´anàlisi que fan del fet religiós, cristià, i eclesial PSC i ERC i si convé CDC i UDC.

7. Les estratègies que calen envers els diferents grups i les institucions de caire religiós. Aquí és on s´inscriuria: el trencament dels pactes Estat-Vaticà i l´anul.lació de privilegis envers una confessió religiosa com es la catòlica; la posició i participació en els actes, festes de caire religiós.

8. La construcció d´un estat laic.

9. L´encaix del fet religiós a l´escola. L´educació de l´espiritualitat, de l´interior de les persones, en la línia dels drets espirituals dels infants, diferents dels drets religiosos, el coneixement de les religions, de les pròpies tradicions religioses, i del seu paper en la societat i en la història del nostre poble i d´Europa.

10. I altres temes que vagin sortint...

Caldria doncs sistematitzar el debat entre tots els participants i anar aportant opinió, anàlisi, coneixements, lectures, diàlegs, répliques, comentaris... posicionant-nos amb ordre en cada tema. Bona feina! (Quim Cervera)

Comentaris