5 idees contra la crisi


1. Defensem els drets socials. Necessitem pressupostos socials.
La crisi no pot servir d'excusa per retallar les prestacions socials. Cal impulsar mesures per a la inserció laboral, la formació i la creació de nova ocupació. La solució a la crisi no ha de ser menys salaris, menys estabilitat a la feina i abaratir el cost dels acomiadaments.
2. Diners no només per als bancs, sinó també per a les persones.
Cal garantir no només l'estabilitat del sistema, sinó l'accés al crèdit i la seguretat dels dipòsits dels ciutadans, però aquests ajuts no poden anar a fons perdut. S'han aprovat mesures per valor de 50.000 milions d'euros destinats als bancs i només 1,200 milions d'euros a la llei de dependència.
3. Davant la crisi energètica, modernització ecològica.
Un dels origens de la crisi és ambiental i té a veure amb la dependència del petroli. Cal lluitar contra el canvi climàtic, apostar per l'energia renovable, pel transport sostenible i per la sobirania alimentària.
4. No als acomiadaments massius i indiscriminats.
Les administracions no han d'acceptar aquells acomiadaments que les empreses multinacionals plantegin de manera injustificada per reduir la plantilla, especialment en empreses altament competitives, tant a nivell productiu com de qualitat, i amb importants índexs de beneficis.
5. Controlar l'economia i el mercat
Cal una refundació de les institucions internacionals que han actuat com agents del capitalisme: el Banc Mundial, el Fons Monetari Interncional i l'Organització Mundial del Comerç que han estat responsables de polítiques de reducció de la despesa pública, privatitzacions, reducció dels impostos i liberalització dels moviments de capital en molts països del nord i especialment del sud. Cal la impleentació de la Taxa Tobin.


Comentaris